8600 Siófok Szekrényessy Kálmán utca 1. info@skc-sportkomplexum.hu

Hang-és fénytechnika

Sportvilágítás

A csarnok sportvilágítás elosztója a főelosztóból direkt betáplálást kap. A világítás elosztója maszkos kivitelű lesz, itt helyezkednek el kioktatott személyek által is kezelhető kapcsoló és túláramvédelmi szervek. Az elosztó a galérián a fény és hangvezérlő helység mellett helyezkedik el

A játéktér felett biztonsági üveggel ellátott Schréder gyártmányú 64 db OMNISTAR semlegesfehér 40.000lm 470W LED világítótestek kerültek felszerelésre, mely 3 fokozatban a portáról kapcsolható (takarítás, hazai mérkőzés és TV közvetítés)

A lámpatestek DMX vezérléssel vannak ellátva, egyedileg címezhetők. A vezérlő rendszer elsődleges célja a betervezett lámpatestek adott fényáramának precíz beszabályozásával létrehozni a tökéletes vizuális összhatást, ugyanakkor a vezérlő rendszer lehetővé teszi, hogy a tervezett világítás a különböző előre beprogramozott világítási képek segítségével többféle vizuális élmény tudjon szolgálni, ezzel különböző rendezvények megvilágítási igényeit is ki tudja szolgálni. A vezérlő rendszer lehetővé teszi különböző effektek létrehozását is.

A DMX fényvezérlő pult a galérián levő fény és hangvezérlő helységben helyezkedik el, a fizikai DMX kimenetekről látja el az elosztókba telepített spittlereket

A megvilágítási szint max. 1200 lux kamera irányban.

Hangrendszer, fénytechnika és egyéb eszközök

Pálya és lelátó hangosítás

A pálya és lelátó hangosítása klasszikus, elosztott rendszerű, mely alkalmas a sportesemények és egyéb rendezvények hangosítására. A rendszer részét képezi 1db Yamaha QL1 digitális keverőpult, 14db Community R.5-94z hangsugárzó, 4db IDEA ProAudio BASSO36 mélysugárzó, 3db QSC CXD4.5Q végerősítő, valamint Heil Sound vezetékes és Sennheiser vezetéknélküli mikrofonok. A hangrendszer maximális RMS hangnyomásának minimuma: 109,9 dBSPL, maximuma: 111,8 dBSPL. A beszédérthetőség sportlétesítmények tekintetében kiváló (STI=0,59). A teljes rendszer központi egysége a QSC Core 510i rendszerprocesszor, mely rengeteg DSP és vezérlési funkciót támogat, illetve soksávos beépített szoftveres lejátszóval rendelkezik, mely képes WAV, FLAC és MP3 anyagok lejátszására. A rendszer egyik nagy erőssége, hogy létrehozhatók benne ún. User Control Interface-ek (UCI), vagyis felhasználói felületek.

Épülethangosítás

A sportcsarnok látogatható, rendezvény és üzemi területei, illetve a parkoló és a kültéri LED fal úgynevezett épülethangosítási rendszerrel rendelkezik. Ezen a rendszeren keresztül a felsorolt helyekre háttérzene, tárolt üzenet, élőszavas bemondás vagy épp valamely rendezvény hangja sugározható. Az épület 14 hangosítási zónára tagolódik. A zónák egymástól függetlenek, így egyidőben különböző bemondások és/vagy háttérzenék sugározhatók. A rendszert az egyes helyiségekben elhelyezett falba épített érintő kijelzős vezérlőegységek segítségével is kezelhetjük. A lelátó és pályahangosítás is része az épülethangosításnak, így amikor nincs külön hangosítást igénylő rendezvény, általános célú bemondásokra is használható a rendszer.

Mobil hangrendszer

A teljes rendszer része egy mobil hangosítási alrendszer. Ezzel kisebb, helyi hangosítási feladatok valósíthatók meg azokon a helyeken, ahol erre a nagy rendszer nincs felkészítve. A mobil rack tartalmaz egy Yamaha TF-1 digitális keverőpultot, melyhez csatlakozik négy Sennheiser ew153 vezetéknélküli mikrofon. Ezenkívül négy darab Heil Sound vezetékes mikrofon is rendelkezésre áll egyéb feladatokra. A keverőpult csatlakoztatható a Dante hálózathoz, így biztosítva az átjárást a nagy rendszer felé. A hangosítást egy pár QSC KW152 aktív kétutas hangsugárzó, valamint egy pár QSC KW181 aktív mélysugárzó biztosítja.

Sajtó és konferenciarendszer

Az épülethangosítási rendszer egyedi funkciója, hogy bizonyos helyiségek önálló, úgynevezett helyi üzemben is használhatók. Ezekben a helyiségekben fali vezérlő- és csatlakozófelületek biztosítják a helyi, technikus nélküli üzemeltetést. A multifunkciós termek rendszere komplex feladatokat lát el, ennek megfelelően lett kialakítva az iPad-re optimalizált kezelőfelület is, mely egy egyszerűbb digitális keverő funkcióit biztosítja, valamint vezérelhető róla a két terem hatás- és teremvilágítási rendszere. Ez az alrendszer önálló szoftveres lejátszóval rendelkezik, így az épülethangosítástól függetlenül is bejátszható háttérzene, külső forrás nélkül. Két terem egybenyitható a mobil válaszfal elhúzásával. Erre az esetre a kezelőfelületen a két terem hangosítása összekapcsolható.

Keverőpultok

A pálya és lelátóhangosítás részét képezi a Yamaha QL1 digitális keverőpult, melyben 32 mono és 8 stereo mix csatorna áll rendelkezésre, 16 + 2 (Master) féderrel. A keverőpultban beépítve találjuk meg a híres Dan Dugan Automixer funkciót. A keverőpulthoz tartozik egy Rio1608-D digitális stagebox is, mely Dante protokoll segítségével továbbítja az audio jeleket a keverőpult és a stagebox között.
A mobil hangrendszer része a Yamaha TF1 digitális keverőpult, mely multi-touch-os kijelzővel, 16 + 1 (Master) féderrel, 6 definiálható nyomógombbal és 4 definiálható encoderrel rendelkezik. Azok számára, akik nem szeretnék az érintőképernyőt használni, a"touch and turn" funkció is elérhető. 32 mono, 2 stereo és 2 return bemeneti csatorna áll rendelkezésre. 

A hatásvilágítási rendszer

A hatásvilágítási rendszer részét képezi a fényvezérlő pult, valamint a vezérelt eszközök.
Vezérelt eszközök
A vezérelt fényvető eszközökből két típus található a pálya feletti tartószerkezeten. Az első a CLF Lighting YARA típusú RGBW LED Par, ami színkorrekcióval rendelkezik (CCT), mellyel a színhőfok 2000K és 8000K között szabályozható. Az eszköz 7 csatornás módban üzemel. A LED Par a pálya felett 9m magasságban, 3 x 3 méteres raszterben van felszerelve, a pálya feletti 8 db áthidalógerendán.
A másik lámpatípus a Luxibel által gyártott B Narrow robotlámpa, mely 150 W-os LED-es fényforrással, valamint 16 DMX csatornával rendelkezik. Ebből a pálya hosszanti két oldalán 3-3 db került felszerelésre. 
A hatásvilágítási rendszer a hang és fénytechnikai helyiségben elhelyezett világítási vezérlőpulton keresztül szabályozható.

A világítási vezérlőpult

A hatásvilágítás vezérlését egy High End Systems HedgeHog 4E típusú pult látja el. A pulton a dedikált gombok mellett 1db 12"-os érintő kijelző, valamint 10 db fizikai fader helyezkedik el.  A pulton 2db 5 pólusú DMX kijárat van, amin keresztül az eszköz 1024 DMX csatornát képes kezelni. A fényvezérlő pulton Linux operációs rendszer fut.

Intercom rendszer

Az intercom rendszer a telefonhálózattól független beszéd célú kommunikációt tesz lehetővé. Ez többek között akkor lehet nagy segítség, ha összehangolt csapatmunkára van szükség például egy telepítés, vagy rendezvény során, ám a munkát végző szakemberek egymástól távol, vagy különböző helyiségekben tartózkodnak.